Vytisknout tuto stránku

Proč mají všichni novorozenci modré oči?

Všechny děti indoevropské rasy přicházejí na svět poměrně tmavýma modrýma očima, někdy s očima zbarvenými do břidlicově šedé. Až do třetích narozenin se barva postupně mění na definitivní hnědou či zelenou, případně do světlejší modré.

O výsledném odstínu rozhoduje množství melaninu v duhovce, které je dáno geneticky. Dopředu se však rozhodně předpovědět nedá.

O tom, jakou barvu dítě nakonec bude mít, rozhodují geny – výsledkem mohou být tři základní barvy: modrá, hnědá a zelená v různých odstínech. Z hlediska dědičnosti je dominantní hnědá barva, ale i hnědooký rodič může být modrooké dítě, pokud on i jeho partner zdědili gen pro modré oči. Zelená barva je dominantní ve vztahu k modré, ale recesivní ve vztahu k hnědé barvě. Před narozením se barva očí tudíž vůbec předpovědět nedá.

Převedeno do praxe, i dva rodiče s hnědýma očima mohou nakonec mít modrooké dítě. Jak to? Podrobně vám to vysvětlíme v aplikaci MAMApp – možná ji máte, ale nikoli její prémiovou verzi. Tu si můžete snadno pořídit do svého mobilu v našem e-shopu zde. Díky více než 120 článkům od odborníků a několika praktickým funkcím poslouží jako komplexní průvodce celým těhotenstvím.

Ještě jste si nenainstalovala aplikaci MAMApp?
Stáhněte si ji!

Související položky (podle značky)