Vytisknout tuto stránku

Psychická nepohoda v těhotenství: co s ní?

Psychická nepohoda v těhotenství je něco, s čím se může potkat každá těhotná. Mohou za ni hormonální výkyvy, ale také životní změny, které se v životě ženy dějí a které ji čekají. V prvním trimestru je typický strach o to, zda-li bude těhotenství dobře pokračovat, ve třetím přichází strach z porodu. To vše je naprosto normální.

Co normální není, je to, když psychická nepohoda trvá déle jak týden. To byste měla zpozornět a nebát se vyhledat odbornou pomoc, ideálně psychoterapeuta. Nechce-li se vám obrátit na odborníka, určitě se svěřte své kamarádce, rodičům, partnerovi, ale rozhodně nezůstávejte s "blbou náladou sama". Deprese může potkat opravdu každou těhotnou, i když ženy, které již před těhotenstvím depresivní příhodu prodělaly, mají vyšší riziko, že v těhotenství nová epizoda deprese propukne.

U žen, které otěhotněly v období deprese, lze předpokládat, že jsou během gravidity sledovány psychiatrem či psychoterapeutem, kteří mají psychický stav těhotné pod kontrolou. Tyto ženy mohou užívat vhodná antidepresiva, chodí na psychoterapii a jsou tedy výrazně méně ohroženější než ženy, které první depresivní epizodu prodělají v těhotenství, aniž by ji rozpoznaly a měly adekvátní léčbu.

Více o tomto tématu se dočtete v aplikaci MAMApp PREMIUM, kde najdete více jak 120 článků psaných odborníky. Máte aplikaci nainstalovanou, ale nemáte PREMIUM? Můžete si ho pořídit v našem e-shopu zde.

 

Související položky (podle značky)