Vytisknout tuto stránku

Vaginální porod po předchozím císařském řezu

Už jste někdy v souvislosti s těhotenstvím a porodem narazila na zkratku VBAC? Pochází z angličtiny, ale už se celkem etablovala i v českém prostředí, používají ji lékaři, stejně jako samy těhotné ženy. Znamená vaginální porod po předchozím císařském řezu, v originále vaginal birth after a caesarean.

Platí přitom, že při rozhodování o tom, jak se další dítě narodí, je třeba brát v potaz rizika pro matku i dítě. Pokud je vše v pořádku, není naopak důvod, proč by po předchozím císaři nemohla přirozeně porodit i žena čekající dvojčata.

Je však třeba říci, že k VBAC se jednotlivé porodnice staví různě. Respektive záleží hodně na dotyčném lékaři. Definitivní rozhodnutí často padne až těsně před termínem, protože je nutné – mimo jiné - znát velikost miminka (nesmí být příliš velké). Statistiky říkají, že až 80 procent žen po předchozím císařském řezu skutečně odrodí spontánně, pakliže se k tomuto kroku rozhodnou.

Více o tomto tématu se dočtete v aplikaci MAMApp PREMIUM, kde najdete více jak 120 článků psaných odborníky. Máte aplikaci nainstalovanou, ale nemáte PREMIUM? Můžete si ho pořídit v našem e-shopu zde.

 

Související položky (podle značky)