Vytisknout tuto stránku

Nespavost v těhotenství: Jaké jsou příčiny a jak se léčí?

Těhotenské nespavosti se vyhne jen málokterá žena čekající dítě, ale intenzita potíží se dost liší. Zatímco některé trápí jen v prvním trimestru, jiné jen ve třetím a některé s ní mají potíže celou graviditu. Neexistuje přitom přímá souvislost s kvalitou spánku v době, kdy žena není v jiném stavu – jinými slovy, těhotenskou nespavostí může trpět žena, která jinak spí výborně a naopak.

Nespavost v graviditě může mít mnoho podob. Hlavní příčinou potíží jsou těhotenské hormony, zejména zvyšující se hladina progesteronu, které mohou i za to, že s mnoha těhotným zdají živé, barvité a často morbidní sny. Těch se nemusíte bát, mozek se jimi vypořádá se zážitky a vjemy z bdělého stavu a nenaznačují nic o tom, že by snad vašemu dítěti hrozilo nějaké nebezpečí.

Trápí mizerní spaní v době gravidity i vás? I když to může vypadat, že to nepůjde, snažte se najít nějako novou polohu, v níž se vám bude dobře spát. Některé ženy si nemohou vynachválit kojící polštář, který si všelijak tvarují kolem těla, aby se jim leželo pohodlně.

Další fakta a odborná doporučení ohledně těhotenské nespavosti přinášíme v aplikaci MAMApp PREMIUM, kde najdete více jak 120 článků garantovaných odborníky. Máte aplikaci nainstalovanou, ale nemáte PREMIUM? Můžete si ho pořídit v našem e-shopu zde.

Ještě jste si nenainstalovala zkušební verzi aplikace MAMApp?
Stáhněte si ji a zkoušejte čtyři týdny zdarma!

 

Související položky (podle značky)