Konečně pořádná, pěkná, přehledná appka, ale…

Tak máme za sebou skoro čtyři společné měsíce. Já, vy, appka MAMApp – a tým developerů a lékařů.

Stihli jsme toho spolu už docela hodně: mnohým z vás vyrostlo miminko z velikosti pecky do manga, (některým z manga do dvoukilového mrněte), některé z vás se stihly vdát, některé i porodit. Jsme spolu v kontaktu každý den a když něco potřebujete, tak mi píšete do chatu na stránkách, anebo na email a já se tomu obratem věnuji.

A tak už se s některými z vás znám, alespoň teda virtuálně. Vyřešily jsme spolu nějaké technické problémy, některým jsem udělala radost krásným dětským body MAMApp s fialovou příšerkou, mnohé z vás jste udělaly radost mně, to když jste naši práci chválily, což náš tým vždycky potěšilo – tím spíš pokud to bylo i v recenzích aplikace v Google Play / AppStore, a to proto, že zkušenosti s aplikací jsou vždy dobrým vodítkem pro další uživatelky.

Recenze aplikace se pomalu začaly objevovat a byly veskrze pozitivní. Když něco někomu nefungovalo, protože měl třeba neobvyklý telefon, na kterém jsme appku netestovali, tak jsme problém vyřešili, protože – to dá rozum – k čemu by naše aplikace byla, kdyby nefungovala, že jo…

A ejhle. Dnes se objevila dvě hodnocení, která nemají s fungováním aplikace nic moc společného. Teda vlastně mají. Lucie nám dnes napsala: „Konečně pořádná, pěkná přehledná app ale na 200kč to určitě není. Samozřejmě chápu, že vývojáři museji z něčeho žít, ale to my budoucí matky taky.  Opravdu to za ty prachy nestojí...“ Tedy Lucie říká, že konečně se objevilo něco super, ale že dát dvě stovky za krásnou aplikaci, na které developeři a lékaři pracovali přes rok, je hloupost, protože matky musí z něčeho žít.

Lenka ještě přitvrdila. Lenka napsala: „Aplikace je pěkně udělaná to jo. Ale na to kolik placení a výdajů mají budoucí maminky tak je dost hnusný nechat si ještě platit za aplikaci...“ Takže pro Lenku je ten náš tým „taky otců“ a „taky matek“ hnusný, protože si nacenil svoji práci, kterou Lenka mimochodem chválí, dvěma stovkami za aplikaci.

A co na to říkám já, šéfka týmu, hlavní autorka aplikace?

Začněme od začátku: aplikaci jsem si vymyslela jako logický doplněk mého portálu GYNWEB
(www.gynweb.cz), kde už skoro deset let píšeme s lékaři články a vedeme gynekologicko-porodnickou poradnu. GYNWEB nikdy nevydělal víc peněz, než kolik potřebuje na zaplacení hostingu. Nezakládala jsem ho totiž kvůli businessu, ale kvůli tomu, že jsem během druhého těhotenství málem umřela (mimochodem i proto, že jsem obtížně hledala relevantní odborné informace) a měla jsem pocit, že když takový web s odbornými informacemi pro širokou veřejnost postavím, třeba tím někomu pomůžu. Stránky nikdy neprodaly reklamní prostor žádné farmaceutické firmě, vždycky se snažily být maximálně objektivní. Stránky dodnes navštívilo přes milion žen, v poradně jsme s pomocí řady lékařů zodpověděli desítky tisíc dotazů. Zdarma, pochopitelně.

A stejně tak jsem přemýšlela, když jsme stavěli naši aplikaci MAMApp. Byla jsem rozhodnuta ji nezaprodat žádnému výrobci léčiv, doplňků stravy či dětské výživy. Z čeho ale tedy zaplatit programátory, když ne farma firmou, která pak bude v aplikaci tvrdit, že její preparáty pro těhotné jsou ty nejlepší na světě? Ano, jako logické a férové mi přišlo, aby aplikaci zaplatily ty, kterým se bude líbit a bude jim pomáhat a uznají za vhodné si ji po bezplatném vyzkoušení za 199 korun zakoupit.

Takže co na ty recenze říkám? Po pravdě mě dost zraňují. Recenze aplikace je od toho, aby hodnotila aplikaci, nikoliv aby hodnotila to, kdo má dnes pracovat zdarma, a kdo si má nechat zaplatit.

Milá Lucko, milá Lenko,

Vaše recenze mě dneska opravdu rozesmutnily. Máte plné právo si naši aplikaci nekoupit, ale absence snahy pochopit to, že druzí nemohou pro vás vždy pracovat zdarma, mi prostě přijde divná. K tomu dvě hvězdičky navrch, to pořádně zabolí…

Už pátým rokem vedu svůj Nadační fond APOLENA, který financuje operace žen převážně s rakovinou v malé pánvi (typicky rakovina dělohy, děložního čípku, vaječníků) – protože jinak by byly operovány levnějšími = méně vhodnými nástroji s horší prognózou výsledku operace. Pomohli jsme stovkám žen, které se díky špičkovým technologiím a skvělé práci lékařů mohly vrátit ke svým rodinám. Pro nadační fond pracuji bezplatně, fond si nikdy nevykázal ani korunu nákladů – i tím se odlišujeme od drtivé většiny neziskovek. Proč to říkám? Protože chci, abyste (všichni, nejen Lucka a Lenka) pochopily, že víme, co je slovo „charita“. Ale prosím, rozlišujme slovo charita (a nouze) od slova produkt (a benefit).

Ačkoliv já sama jsem aplikací nevydělala ani korunu (stejně jako lékaři, kteří mi pomáhají), nemohu to samé chtít po programátorech, graficích atd., pro které je tato práce jedinou obživou. I oni mají své rodiny, někteří dokonce sami miminko čekají. Skutečně není v jejich silách a možnostech věnovat nám (a potažmo vám) rok své práce zdarma.

Všem, kteří nám fandíte, moc děkujeme a slibujeme, že budeme aplikaci dál rozvíjet a vylepšovat. Už teď máme dlouhý seznam toho, co chceme v aplikaci „vyšperkovat“.  A nezapomeňte nám dát v Google Play / AppStore tolik hvězdiček, kolik si opravdu zasloužíme – třeba si nás stáhne víc lidí a my budeme moci aplikaci trochu zlevnit. ;-)

Přeji všem krásného Valentýna, mějte se rádi a hlavně hezky rosťte :-)

Srdečně,

Petra Horáková Krištofová
MAMApp.cz

 MAMApp PREMIUM za 79 Kč!

PROMO kód v ceně 79 Kč aktivující MAMApp PREMIUM

si můžete zakoupit v našem e-shopu zde.