Ambulantní porod: Jaké jsou jeho výhody a rizika?

Když se zeptáte lékařů, jak se dívají na ambulantní porod, většina se jich shodne na tom, že zejména pro dítě může být lepší, když zůstane v porodnici doporučovaných 72 hodin, tedy tři dny. Déle už matky s dětmi po nekomplikovaném vaginálním porodu většinou v porodnici nikdo nedrží.

Samotný ambulantní porod vypadá jako každý jiný porod v porodnici, liší se až následný průběh, kde žena s dítětem několik hodin po porodu odchází domů. Rozhodně se vyplatí možnost ambulantního porodu s porodnicí probrat předem a respektovat, pokud vám jej lékaři nedoporučí. S ambulantním porodem nepočítejte v případě císařského řezu.

Počítejte také s tím, že po brzkém odchodu z porodnice budete muset dítěti zajistit některá vyšetření, která by jinak proběhla přímo ve zdravotnickém zařízení. To vše budete muset řešit s pediatrem, kterého byste si měli zajistit ještě před porodem – mnoho z nich nové pacienty nepřijímá, pokud se s ním dohodnete, že vaše novorozené dítě přijme, neměl by řešit, že je na první kontrole mladší tří dnů. Připravte se na to, že schází návazná péče o ženu, jako jsou domácí návštěvy porodní asistentky či třeba laktační poradkyně – v porodnici tohle všechno většinou funguje dobře. Pokud se dítěti potvrdí například zmíněná žloutenka, už se s ním nebudete moci vrátit do porodnice, ale pediatr vás pošle do dětské nemocnice.

Zajímá vás právní úprava ambulantního porodu, chcete vědět, které porodnice ho umožňují a co dělat v případě, že se po příchodu domů u vás nebo miminka objeví zdravotní potíže? Vše se dočtete v aplikaci MAMApp PREMIUM, kde najdete více jak 120 článků psaných odborníky. Máte aplikaci nainstalovanou, ale nemáte PREMIUM? Můžete si ho pořídit v našem e-shopu zde.

Ještě jste si nenainstalovala zkušební verzi aplikace MAMApp?
Stáhněte si ji a zkoušejte čtyři týdny zdarma!

 

 MAMApp PREMIUM za 79 Kč!

PROMO kód v ceně 79 Kč aktivující MAMApp PREMIUM

si můžete zakoupit v našem e-shopu zde.