Bojíte se preeklampsie? Nechte si udělat preventivní screening

Obávaná těhotenská komplikace zvaná preeklampsie, která může vážně ohrozit matku i dítě, nepřichází tak náhle, jak se dříve soudilo. To, zda k ní má těhotná žena sklony, lze odhalit už v první třetině těhotenství pomocí neinvazivního vyšetření. Účinná prevence je pak poměrně snadná. 

Prvotrimestrální screening se stal standardem a podstupuje ho většina žen v jiném stavu. Díky němu lze s poměrně vysokým procentem přesnosti určit, zda dítě není ohroženo některou z trizomií, jako je Downův nebo Edwardsův syndrom. V současné době se však k tomuto vyšetření přidává i screening preeklampsie, což je v těhotenských vyšetřeních naprostá novinka, který však zatím pojišťovna nehradí a nenajdete ho ani v doporučených standardních vyšetření, jak je definuje odborná společnost.

Vyšetření by se mělo provádět mezi 11. a 14. týdnem gravidity, dříve nebo později by byly výsledky zkreslené. Vyšetření zaměřené na stanovení hodnot markeru PlGF (placentární růstový faktor) lze provést i samostatně, bez dalších složek prvotrimestrálního neboli NT screeningu, ale je výrazně dražší, než coby jeho součást. Výsledky však bývají rychlejší.

těhotenská aplikace MAMApp

Chcete se o screeningu preeklampsie dozvědět více? Zajímají Vás novinky a aktuality v těhotenské péči? Vše se dozvíte v naší těhotenské aplikaci MAMApp, kde najdete kromě přesného Harmonogramu těhotenských vyšetření podle českých standardů i více než 120 článků o těhotenství. Možná máte zatím jen zkušební verzi MAMApp, ale v MAMApp PREMIUM, kterou si můžete koupit v našem e-shopu zde, najdete mnohem více obsahu a funkcí a získáte tak komplexního průvodce celým těhotenstvím.

Ještě jste si nenainstalovala aplikaci MAMApp?
Stáhněte si ji!

 

 MAMApp PREMIUM za 79 Kč!

PROMO kód v ceně 79 Kč aktivující MAMApp PREMIUM

si můžete zakoupit v našem e-shopu zde.