Prvotrimestrální screening: Co všechno o něm ještě nevíte?

Prvotrimestrální screening je jedna z medicínských „vychytávek“, která výrazně posunula kupředu péči o těhotné. Díky němu lze včas rozeznat genetické vady plodu, jakými jsou Downův syndrom (trizomie 21), Edwardsův syndrom (trizomie 18) a Pataův syndrom (trizomie 13).

Prvotrimestrální screening se provádí mezi 11. a 13. týdnem těhotenství, tedy dříve než biochemické tripple testy, které se používaly v minulosti (tripple testy však mají mezi lékaři stále své zastánce, a to kvůli posouzení míry rizika vzniku rozštěpových vad páteře).

Prvotrimestrální screening spočívá v odběru krve a v ultrazvukovém vyšetření. Lze ho ještě doplnit o screening rizika preeklampsie, ale ne všechna zařízení to nabízí.

Chcete se o prvotrimestrálním screeningu dozvědět více? Všechno vám vysvětlíme v naší aplikaci MAMApp PREMIUM. Možná máte zatím jen zkušební verzi MAMApp, ale v MAMApp PREMIUM, kterou si můžete koupit v našem e-shopu zde, najdete mnohem více obsahu a funkcí a získáte tak komplexního průvodce celým těhotenstvím.

Ještě jste si nenainstalovala aplikaci MAMApp?
Stáhněte si ji!

 MAMApp PREMIUM za 79 Kč!

PROMO kód v ceně 79 Kč aktivující MAMApp PREMIUM

si můžete zakoupit v našem e-shopu zde.