Kolik kyseliny listové je skutečně potřeba? Hodně!

To, že by se v těhotenství měla jíst kyselina listová, ví už snad každý. Méně lidí ví, že ji má smysl užívat už před početím. A asi málokdo z rukávu vysype, jaká je doporučená denní dávka, jak se v čase mění podle potřeb těhotné ženy a hlavně jejího dítěte.

Samozřejmě, všechno může dopadnout dobře, i když budoucí matka nebude přijímat žádnou kyselinu listovou, ale je to zbytečné zahrávání si s rizikem, že se dítě nevyvine správně. Dá se dokonce říci, že tahle látka je důležitější než mnohé jiné vitamíny.
Ano, kyselina listová patří mezi vitamíny ze skupiny B-komplexu, označuje se jako B9, rozpouští se ve vodě a je nezbytná pro tvorbu nukleových kyselin, při krvetvorbě a zvláštní význam má pro normální růst a vývoj plodu. Kromě toho se nedostatek listovky pojí s chudokrevností (a to nejen v těhotenství), zažívacími potížemi a poruchami hybnosti. Tělo si ji ukládá v játrech.

Doba před početím a prvních dvanáct týdnů rozhoduje

Doporučený denní příjem pro těhotné ženy činí 400 μg. Její nedostatek v těhotenství může vést k poškození nervové trubice, zpomalení vývoje a může také skončit předčasným porodem. Kromě defektů neurální trubice (tím nejčastějším je rozštěp páteře neboli spina bifida a může jít také poškození mozku) hrozí rovněž deformace srdce, postižení rukou a nohou, rozštěp patra a podobně.

Dostatečný příjem listovky je zásadní už měsíc před početím a pak během prvního trimestru, kdy se embryo vyvíjí nejrychleji a kdy se zakládá nervová soustava i vnitřní orgány. Pokud má těhotná kyseliny listové dostatek, klesá riziko vzniku vývojových vad spojených s jejím příjmem o sedmdesát procent.
Vůbec nejdůležitější jsou první čtyři týdny po početí, kdy přitom mnoho žen ještě neví, že jsou v jiném stavu – už proto má smysl kyselinu brát preventivně, pokud se pár snaží o potomka. Mozek se vyvíjí zhruba 22. až 28. den po splynutí spermie a vajíčka, stejně jako mícha a páteřní kanál, který se na konci tohoto období uzavírá.

Jak ji užívat a nestačí ta ze stravy?

Pokud jde o doporučenou denní dávku, někdy se před početím a první tři měsíce po početí doporučuje, aby žena brala 400 μg denně a po zbytek těhotenství 600 μg. Dávka je vyšší spíše kvůli ženě samotné, aby jí například nehrozila chudokrevnost a s ní spojená zvýšená únava. Některé studie navíc nacházejí spojitost mezi užíváním kyseliny listové po celou dobu těhotenství a nižším rizikem preeklampsie. Během kojení se doporučuje 500 μg kyseliny listové denně.

Pokud už žena porodila dítě s poškozením neurální trubice, případně kvůli tomu potratila, doporučují se mnohem vyšší dávky, samozřejmě dle doporučení lékaře.

Kyselina listová bývá součástí některých multivitaminů pro těhotné, ale raději si zkontrolujte, zda je v něm dostatečně vysoká dávka. Některé studie navíc užívání komplexích potravinových doplňků pro těhotné tak úplně doporučují, protože v nich ženy přijímají i látky, které jim nechybí – což třeba v případě vitamínu A není žádoucí. I pro vás může být lepší užívat kyselinu listovou odděleně, ideálně to proberte se svým lékařem.

Je pravda, že zdrojem kyseliny jsou i některé potraviny, ale rozhodně ne v dostatečném množství, pokud jde o rizika spojená s těhotenstvím. Tím vůbec nejlepším zdrojem jsou cereálie obohacené o listovku a další živiny, ale není to zdroj jediný. Hodně jí je také v hovězích játrech či čočce, o něco méně ve špenátu či fazolích.

 

těhotenská aplikace MAMApp

Chcete se dozvědět více? Zajímají Vás novinky a aktuality v těhotenské péči? Vše se dozvíte v naší těhotenské aplikaci MAMApp, kde najdete kromě přesného Harmonogramu těhotenských vyšetření podle českých standardů i více než 120 článků o těhotenství. Možná máte zatím jen zkušební verzi MAMApp, ale v MAMApp PREMIUM, kterou si můžete koupit v našem e-shopu zde, najdete mnohem více obsahu a funkcí a získáte tak komplexního průvodce celým těhotenstvím.

Ještě jste si nenainstalovala aplikaci MAMApp?
Stáhněte si ji!

 

 MAMApp PREMIUM za 79 Kč!

PROMO kód v ceně 79 Kč aktivující MAMApp PREMIUM

si můžete zakoupit v našem e-shopu zde.