Zkratka SIDS pochází z anglického spojení „sudden infant death syndrome“ a znamená doslova syndrom náhlého úmrtí kojenců. Riziko je nejvyšší do šesti měsíců věku – nejčastěji nastává ve věku dvou až tří měsíců, pak počet případů klesá.

Po prvních narozeninách už se prakticky nevyskytuje. V Česku se ročně objeví dvacet až třicet případů z více než sto tisíc nově narozených dětí.

Nastává ve spánku, popsán je už staletí, ale ani moderní věda stále nemá úplně jasno, proč se takové případy stávají. Jeden z novějších výzkumů přišel s teorií, že úmrtí nastává v době hlubokého snění s rychlými pohyby očí za víčky, kdy se dítěti zdá, že se opět ocitlo v děloze coby plod. Může proto reflexivně přestat dýchat a zemřít.

Ohroženější jsou děti velmi mladých matek či naopak potomci starších rodičů, děti kuřáků děti, které přišly na svět předčasně. Rodiče mohou riziko SIDS snížit tím, čím vybaví postýlku a jak do ní budou miminko ukládat.  Asi nejúčinnější prevenci představují monitory dechu, ovšem v případě, že je rodiče umí používat.

O tom, jak má správné používání vypadat a v jaké poloze mají nejmenší děti spát, podrobně píšeme v aplikaci MAMApp PREMIUM, můžete ji koupit v našem e-shopu zde. Najdete v ní přes 120 článků od odborníků s garantovanými informacemi včetně několika praktických funkcí, jako je například počitadlo pohybů miminka.

Ještě jste si nenainstalovala aplikaci MAMApp?
Stáhněte si ji!

 MAMApp PREMIUM za 79 Kč!

PROMO kód v ceně 79 Kč aktivující MAMApp PREMIUM

si můžete zakoupit v našem e-shopu zde.