Proč to někdy bez nástřihu nejde?

Nástřih hráze neboli episiotomie patří mezi nejčastěji kritizované porodnické postupy. Už naštěstí není pravda, že k němu porodníci většinou přistupují automaticky a zbytečně. Ale někdy skutečně není možné dítě na svět přivést bezpečně bez nástřihu, kterým se zvětší poševní otvor a novorozenec snáze vyklouzne ven.

Podle nejnovějších poznatků je zákrok skutečně nejvýše u pětiny porodů. V Česku jej podstupuje třetina žen, což je méně než v minulosti a číslo dále klesá. Odborná veřejnost přehodnotila postoj k zákroku a nástřih se tak stává indikovanou operací v případě, že přináší prospěch matce nebo dítěti.

Hodně záleží na umění porodníka nebo porodní asistentky, zda dokážou včas rozpoznat hrozící rupturu a případně navrhnout a provést nástřih. Rozhodně má smysl se ještě před porodem, například v rámci přípravného kurzu zajímat o to, jak k episiotomiím přistupuje vámi zvolená porodnice.

Je lepší nástřih nebo menší ruptura? Podrobněji o episiotomii včetně toho, jak se starat o jizvu po zákroku, píšeme v článcích aplikace MAMApp PREMIUM, kterou si můžete koupit do svého mobilu v našem e-shopu zde. Najdete v ní přes 120 článků od odborníků s garantovanými informacemi včetně několika praktických funkcí, jako je například počitadlo pohybů miminka.

Ještě jste si nenainstalovala zkušební verzi aplikace MAMApp?
Stáhněte si ji a zkoušejte čtyři týdny zdarma!

 MAMApp PREMIUM za 79 Kč!

PROMO kód v ceně 79 Kč aktivující MAMApp PREMIUM

si můžete zakoupit v našem e-shopu zde.