Budete mít nárok na přídavek na děti? Spíše ne

Na rozdíl od mateřské nebo rodičovského příspěvku, přídavky na děti vyplácí stát jen rodinám s nízkými příjmy. Výše přídavku na dítě je pevně daná, bez ohledu na to, jak moc nízké příjmy rodiny jsou – na dítě do šesti let se bere 500 korun měsíčně, na dítě mezi šestými a patnáctými narozeninami 610 a na dítě od patnácti výše 700 korun, pokud ani jeden rodič nepracuje. Pokud aspoň jeden rodič pracuje, jsou přídavky vyšší.

Při posuzování nároku na tuto dávku stání sociální podpory úřady posuzují s příjmy celé rodiny včetně peněžité podpory v mateřství či rodičovského příspěvku, nikoli jen rodiče, který například zůstal s dítětem doma.

Je pravděpodobné, že vás se přídavek na děti týkat nebude, protože stát zpřísňuje pravidla pro nárok na něj, zejména pokud jde o výši příjmů. Do konce roku 2007 se přídavek na dítě vyplácel rodinám, které měsíčně vydělaly méně než čtyřnásobek životního minima. Okruh příjemců byl tak o hodně širší – pobíralo ho přes jeden a půl milionů dětí. Dnes se pohybuje pouze v řádu statisíců, protože na něj mají nárok jen rodiny s méně než ani ne trojnásobkem životního minima.

Při jaké příjmech vzniká nárok na přídavek na děti a kolik činí mateřská a rodičovská přesně vyčísluje naše aplikace MAMApp PREMIUM. Tu si můžete koupit do svého mobilu v našem e-shopu zde. Je mnohem rozsáhlejší než bezplatná verze a nabízí pohromadě všechny informace, které vám pomohou zvládnout těhotenství.

Ještě jste si nenainstalovala aplikaci MAMApp?
Stáhněte si ji!

 MAMApp PREMIUM za 79 Kč!

PROMO kód v ceně 79 Kč aktivující MAMApp PREMIUM

si můžete zakoupit v našem e-shopu zde.