Kdy je potřeba vyvolání porodu a jak probíhá?

Pomocí vyvolávaného porodu se v Česku rodí zhruba patnáct procent dětí. Existují přitom poměrně velké rozdíly mezi porodnicemi. Doba, po kterou nechávají lékaři přenášet ženu, která nemá žádné zdravotní potíže a jejímuž dítěti se daří dobře, se může lišit – někde to může být sotva týden, jinde až dva.

Důvodů k vyvolání porodu je více, kromě potermínové gravidity či těhotenského diabetu to bývá také odtok plodové vody, preeklampsie či těhotenská hepatóza.

Obvyklý postup je následující. Zdravotníci podají ženě účinné látky ve formě gelů nebo tablet do porodních cest, tedy k hrdlu děložnímu, aby uspíšil jeho dozrání a otevírání. Většinou se používá prostaglandin. Pak mohou přistoupit k protržení vaku blan a pustí tak plodovou vodu. Pokud jsou v době, kdy je potřeba porod vyvolat, děložní cesty otevřeny, přistupuje se rovnou k protržení vaku blan.

Co když se ani pak porod nerozběhne? A proč vyvolávané porody častěji končí sekcí? Všechny potřebné informace o vyvolání porodu najdete v aplikaci MAMApp PREMIUM, kterou si můžete koupit v našem e-shopu zde. Získáte tak přes sto dvacet fundovaných článků, kalendář těhotenských prohlídek, možnost zapisovat si údaje o těhotenství či počitadlo pohybů miminka.

Ještě jste si nenainstalovala aplikaci MAMApp?
Stáhněte si ji!

 MAMApp PREMIUM za 79 Kč!

PROMO kód v ceně 79 Kč aktivující MAMApp PREMIUM

si můžete zakoupit v našem e-shopu zde.