Koronavirus: Průběh nemoci je u většiny těhotných a rodiček popisován jako mírný

Epidemie koronaviru COVID-19 zaskočila každého. Všichni nyní nosíme roušky, chráníme se, snažíme se minimalizovat riziko vlastní nákazy. Těhotné ženy se ale logicky bojí nejen o sebe, ale i o své nenarozené děti.

Redakce MAMApp se v uplynulých dnech snažila spojit s odborníky z infekčního oddělení v nemocnici Na Bulovce, ti jsou však, zcela pochopitelně, zahlcení mnoha dalšími dotazy. Redakci MAMApp tedy velmi potěšil prof. MUDr. Michal Zikán, Ph.D., přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a Nemocnice Na Bulovce, když dnes ochotně na naše dotazy odpověděl a poradil s dalšími informačními zdroji.

Pane profesore, jsou těhotné ženy ohroženější skupinou než ostatní část populace?

Naštěstí nejsou, riziko, že se těhotná nakazí, není zvýšené, průběh nemoci je u těhotných a rodiček popisován v naprosté většině případů jako mírný.

Může případná pozitivita ženy ohrozit těhotenství? Je rozdíl např. u žen těsně před porodem a u žen v jiných stádiích těhotenství?

Podle dat, která máme k dispozici, se nezdá, že by infekce měla vliv na samotný porod nebo těhotenství před termínem. O vlivu infekce na časné těhotenství bohužel dosud zprávy nemáme, zatím však nebyl zaznamenán zvýšený výskyt potratů. V dalších týdnech nebo měsících se jistě naše informace budou zpřesňovat.

Jaký je postup u těhotných žen, které mají podezření na nákazu koronavirem? Je stejný jako u ostatních, tedy zavolat svému praktikovi či hygienickou stanici?

Je stejný jako u ostatních. A pokud žena s podezřením, tzn. s horečkou, smrkáním, kašlem nebo již prokázanou nákazou koronovirem pojede do porodnice, je vhodné dát to telefonicky předem vědět, abychom k ní mohli již od vstupu přistupovat adekvátně.

V případě pozitivity s příznaky budou těhotné ženy hospitalizovány v jakém zařízení? Budou to např. perinatologická centra a porodnice, anebo infekční oddělení nemocnic?

O těhotnou a rodičku s podezřením nebo s prokázanou infekcí se postará jakákoliv porodnice, tyto ženy nebudou centralizovány. Samozřejmě v případě atypického nebo závažného průběhu budou menší pracoviště konzultovat perinatologická centra nebo naše pracoviště Na Bulovce.

Děkujeme za rozhovor.

Více informací najdete také na Facebooku porodnice Na Bulovce, tedy zde: : https://www.facebook.com/PorodniceBulovka

 

těhotenská aplikace MAMApp

Chcete se dozvědět více? Zajímají Vás novinky a aktuality v těhotenské péči? Vše se dozvíte v naší těhotenské aplikaci MAMApp, kde najdete kromě přesného Harmonogramu těhotenských vyšetření podle českých standardů i více než 120 článků o těhotenství. Možná máte zatím jen zkušební verzi MAMApp, ale v MAMApp PREMIUM, kterou si můžete koupit v našem e-shopu zde, najdete mnohem více obsahu a funkcí a získáte tak komplexního průvodce celým těhotenstvím.

Ještě jste si nenainstalovala aplikaci MAMApp?
Stáhněte si ji!

 

 MAMApp PREMIUM za 79 Kč!

PROMO kód v ceně 79 Kč aktivující MAMApp PREMIUM

si můžete zakoupit v našem e-shopu zde.